Categorieën
Taalmateriaal uitgelicht

Pinkhof Geneeskundig woordenboek (online)

Pinkhof Geneeskundig woordenboek is het grootste Nederlandstalige naslagwerk voor medische terminologie uit Nederland en België.

Wat is het Pinkhof Geneeskundig woordenboek online?

Het Pinkhof Geneeskundig woordenboek, kortweg Pinkhof, is het grootste Nederlandstalige naslagwerk voor medische terminologie uit Nederland en België. De onlineversie is een gratis toegankelijke website waar je ruim 53.000 gangbare medische vaktermen en hun betekenissen kunt vinden. Daarbij vind je verschillende synoniemen in bijvoorbeeld algemene spreektaal, spellingvarianten, vertalingen, gebruiksvoorbeelden, en verwijzingen naar allerlei verwante termen en aandoeningen. Zo word je bij de term acampsie doorverwezen naar gewrichtsverstijving oftewel gewrichtsstijfheid, met de definitie ‘ernstige bewegingsbeperking van een gewricht, bijvoorbeeld veroorzaakt door reumatoïde artritis, artrose of een intracapsulaire fractuur’. Bij jeugdpuistjes vind je de medische term acne vulgaris, en synoniemen als gewone acnevetpuistjes en jeugdbrand. Ook covid-terminologie is opgenomen in het woordenboek.

Wat kun je ermee?

Pinkhof is in eerste plaats bedoeld als naslagwerk voor studenten en professionals in de medische sector in België en Nederland. Het woordenboek is al voor vele generaties studenten geneeskunde, artsen en andere medische deskundigen in het Nederlandse taalgebied een onmisbaar hulpmiddel. Veel medische vaktaal vindt zijn oorsprong in het Latijn, Grieks, Engels en andere vreemde talen, wat lastig en verwarrend kan zijn. Daarnaast is medische vaktaal zeer veranderlijk; namen en omschrijvingen, onder meer in de microbiologie en de anatomie, veranderen regelmatig. En in andere talen worden medische vaktermen vaak afwijkend gespeld en ze hebben soms zelfs een andere betekenis dan in het Nederlands. Pinkhof geeft dan houvast.

Maar ook voor niet-medici is het een handig naslagwerk om de betekenis van verschillende ziektenamen of medicijnnamen te achterhalen, en die te kunnen vergelijken met verwante ziektebeelden of medicatie. 

Wie heeft het woordenboek gemaakt?

In 1923 verscheen de eerste druk van het Pinkhof Geneeskundig woordenboek, samengesteld door de Amsterdamse arts Herman Pinkhof (1863-1943). Vandaar dus de naam. Het naslagwerk is door de jaren heen vele malen herzien en herdrukt. In 2012 verscheen de twaalfde, herziene en uitgebreide druk met meer dan 53.000 trefwoorden. Sinds 2006 staat het woordenboek onder redactie van J.J.E van Everdingen (arts) en A.M.M. van den Eerenbeemt (medisch terminoloog/taalkundige). In samenwerking met de Stichting Beheer Database Pinkhof Geneeskundig Woordenboek en met financiële ondersteuning van de Taalunie, heeft het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) deze versie online gezet op pinkhof.ivdnt.org.

Dit artikel is geschreven voor de rubriek ‘Taalmateriaal van de maand‘, waarin de Taalunie elke maand een digitaal taalmateriaal belicht.


Bekijk hier het archief van Taalmateriaal uitgelicht.