Categorieën
Nieuws

Het jaar in taal

Op dinsdagavond 18 december organiseert het Instituut voor de Nederlandse Taal samen met het Vlaams-Nederlands Huis deBuren in Brussel voor de tweede keer ‘Het jaar in taal’. Taalkundige Vivien Waszink onderzoekt welke (nieuwe) woorden het publieke debat in 2018 domineerden en bespreekt die met vier experts.

Na een geslaagde editie in 2017 brengen deBuren en het Instituut voor de Nederlandse Taal dit jaar opnieuw de opvallendste woorden in kaart. Welke markante evoluties zitten er in ons taalgebruik? En welk neologisme gaat de geschiedenis in als hét woord van 2018? Vivien Waszink geeft eerst een overzicht van twintig jaar taal, met voor elk jaar een neologisme (nieuw woord) dat het betreffende jaar jaar goed representeert. Vervolgens bespreekt ze de woordenschat van 2018 aan de hand van vier thema’s, met voor elk thema een bijdrage van een specialist:

  • Relatietherapeute en schrijfster Rika Ponnet toetst de emotionele logica achter onze relaties aan de manier waarop we erover spreken. Ben jij bekend met woorden als primarkdaten, gewonigheidsfilosofen en/of liefdesnomaden?
  • Socioloog en auteur Dirk Geldof neemt o.a. de evolutie van het woord transitmigrant onder de loep.
  • Hadjar Benmiloud, schrijfster en oprichtster van het Nederlandse onlineplatform Vileine.com, geeft duiding bij woorden als influencer, trollenboerderij en trollenleger.
  • Historica en journaliste Tine Hens wikt en weegt de woorden die het klimaatdebat domineren.

Gastvrouw van de avond is Frieda Van Wijck en schrijver Joost Oomen sluit af met conclusies. 

Het evenement vindt plaats op dinsdagavond 18 december bij deBuren in Brussel, en duurt van 19.30 – 21.30. U kunt erbij zijn: tickets kosten 5,- (reductieprijs 3,-) en zijn te koop via de website van deBuren.


Laatste nieuwsberichten:

Of bekijk alle nieuwsberichten.